Töltse le egyszerűsített munkaszerződését most!

Oldalunkról letöltheti a 2014-ben aktuális munkaszerződés mintát, valamint informálódhat annak kapcsán, hogy melyek a kulcstényezői egy ilyen szerződés megírásának.

A munkavállalással kapcsolatos törvények évről évre változnak, ezért érdemes figyelemmel kísérni az aktuálisan napirenden lévő törvényeket, hogy ne érhessenek a későbbiekben meglepetések.

2014-es egyszerűsített munkaszerződések

2012. július elsejétől új Munkatörvény lépett életbe, mely az elmúlt húsz év legtöbb változását hozta magával a munkavállalással és munkatörvénnyel kapcsolatban. A változás nem csak a munkajogokat érintették, hanem természetesen a munkaszerződésekre addig érvényes szabályok is gyökeresen megváltoztak. Ezt minden munkáltatónak és munkavállalónak ismernie kell, mert ezek hiányában akár büntetésekre is számíthatnak.

A munkaszerződés egy olyan hivatalos irat, mely munkavállaló és munkaadó között köttetik meg, hivatalos keretek között. E nélkül a papír nélkül a munkaadót és -vállalót komoly pénzbíráságok sújthatják, hiszen ez az egyedüli olyan irat, mely a munkaviszonyt törvényesíti.

A munkaszerződés rögzíti a munkavállaló alapbérét és munkaköri leírását, és attól a naptól lép érvénybe a hivatalos munkaviszony, mely naptól ezt a szerzősét mindkét fél aláírja.

Nagyon fontos, hogy a munkaszerződést a munkavállaló alaposan olvassa át aláírása előtt, hiszen ebben mindent megtalál leendő munkakörével kapcsolatosan, és ha esetleg valami nem tetszik neki, még módosíthat rajta munkaadójával egyetértésben. Az aláírás után ez a procedúra már sokkal nehezebbé és bonyolultabbá válik, és előfordulhat az is, hogy a munkaadó már nem fog belemenni utólagos módosításokba.

A munkaszerződés legalapvetőbb részei

A munkaszerződéseknek kötelezően tartalmazniuk kell a munkavállaló nevét, címét és elérhetőségét, céges adatait és az alapbére összegét. Ezen kívül kötelezően fel kell tüntetni benne a munkavégzés pontos helyét és idejét is, illetve a munkakör megnevezését, melyben a munkavállaló dolgozik.

A munkaszerződés további lehetséges részei

Előfordul, hogy a munkaadó kezdetben csak próbaidőre veszi fel a munkavállalót. Ilyenkor ezt is fel kell tüntetni a munkaszerződésben. A próbaidő a hivatalos munkába állás napjától maximum három hónapig tarthat, ez után a munkaadó köteles a munkavállalót állandó alkalmazottjának tekintenie, s ennek megfelelő munkaszerződést írnia vagy módosítania.

A munkaszerződések fajtái

Jelenleg a munkaszerződéseknek két fajtáját különböztethetjük meg. Az egyszerűsített, illetve a részletes munkaszerződéseket. Bármelyik mellett is döntenek a felek, mindkettő teljesen hivatalosnak és törvényesnek tekinthető.

A munkaszerződések időtartama általában nem meghatározott és teljes munkaidőre szól, hacsak a munkaszerződésben nincs valamilyen már erre vonatkozó kikötés. Abban az esetben, ha szezonmunkáról van szó, vagy a munkaviszony egy meghatározott időpontban megszűnik, ennek pontos idejét kötelezően fel kell tüntetni a munkaszerződésben is.

Bármilyen változás áll be a munkavégzés helyére, idejére, a bérre vagy a munkakörre vonatkozóan, a munkaszerződést is ennek megfelelően kell módosítani. Munkaszerződés módosításra vonatkozó mintákat ide kattintva találhat:…

Amennyiben egyszerűsített 2014-es munkaszerződést szeretne letölteni, itt találhatja meg a kitöltendő mintát:

Letölthető dokumentumok
Egyszerűsített munkaszerződés 48KB
Egyszerűsített munkaszerződés 83KB
HIK.HUTöltse le egyszerűsített munkaszerződését most!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.