Így változik a cafeteria 2015-ben

Magyarországon sok ember fizetését egészíti a munkáltatója béren kívüli juttatásokkal. A cafeteria többféle lehet, legtöbbször a dolgozó maga választhatja meg, hogy milyet szeretne. Mivel sok embert érint a cafeteria, nem véletlen, hogy rengetegen kapjál fel a fejüket minden alkalommal, amikor arról van szó, hogy valamit módosítanak a rendszeren. Sokan félnek attól, hogy majd kevesebb fog járni havonta, azonban a 2015-ös évben ettől nem kell majd tartani, ugyanis mégsem változtatják meg a cafeteria utáni adózást. Változik viszont a juttatások felhasználása, azonban ez is csak egy bizonyos összeghatár után.

Többféle juttatás közül lehet választani

A cafeteria régóta úgy működik, hogy többféle juttatás közül választhatnak a munkavállalók. A legnépszerűbb minden kétséget kizáróan az Erzsébet utalvány, de sokan igénylik az Üdülési csekket nemrég fölváltó SZÉP kártyát is. A lényeg, hogy mindenki annak megfelelő juttatást választ, amire szüksége van, ezt pedig nem a fizetése egy része helyett, hanem a fizetése kiegészítéseként kapja meg. A béren kívüli juttatások körülbelül ugyanolyanok, mintha pénzt kapnánk, de mégsem, hiszen meg van határozva, hogy az utalványokat mire költhetjük el, azonban azt a munkavállaló mondja meg előzetesen, hogy milyen legyen a juttatás, így valóban hasznos lehet számára.

Az emberek nagy részét nem érinti a változás

A következő évtől az fog változni, hogy 450 ezer forintra csökkentik a cafeteria felső határát. Ez a legtöbb embert nem érinti, ugyanis nagy részük nem kap ennyit. A másik dolog azonban, hogy a 450 ezerből csak 200 ezer forintnyi összegig lehet megválasztani, hogy milyen cafeteriát kapjunk. A 200 ezer forint feletti rész felhasználása kötött olyan szempontból, hogy kizárólag SZÉP kártyára lesz utalható.

Erre azért van szükség, hogy segítsék az idegenforgalom fellendítését a komolyabb bevételek érdekében, igyekszenek kicsit fellendíteni a gazdaságot ezen az ágazaton keresztül. A 200 ezer forint feletti részt tehát ugyanúgy megkapják az érintettek, azonban csak SZÉP kártyán, így csak utazásra, éttermi étkezésre használhatják majd fel. Ez a változás a cafeteriát kapó munkavállalók nagy részét egyáltalán nem érinti, mivel kevesen kapnak évente 200 ezer forint fölötti cafeteriát.

Mire lehet használni a SZÉP kártyát?

A Széchenyi Pihenő Kártya, rövidebb nevén SZÉP kártya három alszámlát tartalmazhat. Az első a szálláshely-szolgáltatási alszámla, erre a munkáltató kedvezményesen legfeljebb évi 225 ezer forintot utalhat. Erről kizárólag a szálláshelyek árát, illetve a belföldi utazások árát lehet fedezni. A második a rekreációs alszámla, erre maximum 75 ezer forintot tehet a munkáltató kedvezményesen, és szórakoztató és kulturális intézményekben, az egészségmegőrzést szolgáló szolgáltatásokra lehet elkölteni, emellett ezzel is lehet a belföldi szálláshely-költségeket fedezni. A harmadik a melegétel alszámla, ez 150 ezer forint lehet maximum, azaz havi 12.500 forint. Éttermekben, büfékben, menzákon lehet elkölteni a pénzt, szálláshely fizetésére viszont ez is alkalmas.

HIK.HUÍgy változik a cafeteria 2015-ben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.