Fontos időpontok adóbevallás terén

Adót mindenkinek fizetnie kell, és mindenkinek kell adóbevallást készítenie. 2014-ben több dátum is változik e téren, főleg azért, mert a régi dátumok hétvégre esnek, ezért vagy előrehozódott pár napot a határidő, vagy pedig egy napot hátrébb tolódott. Fontos odafigyelni a dátumokra, mert késés esetén kamatot számolnak föl.

Írásunkból kiderül, hogy melyek azok a dátumok, melyekre nagyon oda kell figyelni. Az alkalmazottak kétféleképpen oldhatják meg az adóbevallást: vagy személyesen készítik el adóbevallásukat, vagy munkáltatói adó megállapítást kérnek. Mindkettőnek van előnye és hátránya, ezért egyikről sem lehet kijelenteni, hogy jobb vagy rosszabb.

Ha saját magunk készítjük az adóbevallást, akkor az 1353-as számú nyomtatványra van szükségünk, erre tudjuk ráírni a szükséges adatokat. Ha munkáltatói adó megállapítást kérünk, akkor ez a 13NY29 illetve 13NY30 nyomtatvánnyal lehetséges.

Milyen dátumokra kell figyelni?

Az év első dátuma január 31., e határidőig kell kiadni a különböző jövedelemigazolásokat, melyek segítségével el lehet majd készíteni az adóbevallásokat. Fontos tudni, hogy eddig kell leadni a kéréseket is, hogyha a munkavállaló munkáltatói adó megállapítást kér. Fontos ezeket a dátumokat megjegyezni, hisz ezután már nem lehet kérni, hogy a munkáltatónk készítse el az adóbevallást.

A következő fontos határidő február 17-e. E napig kell kiadni azokat a nyomtatványokat, melyek adókedvezményre jogosítanak fel. Ezt a munkáltatónak kell kiadnia, és amennyiben ez nem történik meg, nem lehet igényelni a különböző kedvezményeket.

Február 25. az első adóbevallási dátum. Ez időpontig kell beadják adóbevallásukat azok, akik például őstermelőként dolgoznak, de azokra is vonatkozik ez a határidő, akik EVA-s adózást kértek. Érdemes ezt a dátumot például bekarikázni a naptárba, ha érintettek vagyunk, mert már pár nap késés miatt is számolnak kamatot.

Amennyiben a munkáltatónk készíti el az adóbevallásunkat, akkor számunkra március 20-a nagyon fontos, hisz eddig a dátumig kell minden olyan dokumentumot, nyomtatványt beadnunk a munkáltatóhoz, ami alapján el tudják készíteni a mi adóbevallásunkat. Érdemes előre tájékozódni, hogy minden papír időben meglegyen.

Legfontosabb dátumok

Az év során május 20-a a legfontosabb dátum, hisz eddig a napig kell mindenféle adóbevallásnak eljutnia az adóhatósághoz, akár mi magunk készítjük, akár a munkáltató. Az egyszerűsített személyi jövedelemadózási dokumentumot is eddig kell postára adni. Egyre többen választják most már az elektronikus bevallást, hisz nem kell postán sorban állni, és otthon, akár a fotelban ülve, szinte pillanatok alatt el tudjuk készíteni.

A következő dátum, ami szintén fontos az adózás szempontjából, június 20-a. Eddig a napig kell mindenkinek megkapnia az egyszerűsített adóbevallási nyomtatványokat. Ezek után nem marad más hátra, mint befizetni a járulékot. Tanácsos ezt is minél hamarabb elintézni, hisz az elmúlt évek azt mutatják, hogy sokan szeretik az utolsó pillanatra hagyni, és ezért történik meg, hogy sok esetben akár órákat kell majd a postán tölteni.

Most, hogy átnéztük a dátumokat, sokkal könnyebben lehet majd az időt beosztani, ugyanakkor tudjuk azt is, hogy mely napokra kell odafigyelni. Amennyiben kissé feledékenyek vagyunk, úgy érdemes a naptárban ezt megjegyeznünk, nehogy kifussunk majd a határidőből. Minél hamarabb beadjuk az adóbevallást, annál kevesebb az esélye annak, hogy sort fogunk állni a postán, hogy postázhassunk. Egy kis előrelátással sok idegességtől megóvhatjuk magunkat.

HIK.HUFontos időpontok adóbevallás terén

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.