Ez a büntetés matrica nélkül

Nem nehéz jogosulatlan úthasználat jogcímen büntetést bezsebelni az utakon. Nem csak azok kaphatnak igen nagy pénzbírságokat, akik megkockáztatták a matrica nélküli úthasználatot; a matrica vásárlásakor igen könnyen történhet hiba, amely miatt a gépjármű tulajdonosoknak gyakran mélyen a zsebükbe kell nyúlni.

A matrica érvénytelensége

Számos esetben kaphatunk jogosulatlan úthasználat jogcímen büntetést. A csekk nem csak azok számára érkezik, akik  matrica nélkül hajtanak fel az autópályára, ugyanis az érvénytelen matricával rendelkezők esetében az eljárás ugyan ez. Matricánk akkor is érvénytelen lehet, ha mi magunk azt gondoljuk, minden a legnagyobb rendben van vele – megfeledkezhettünk annak lejárati dátumáról, így figyelmetlenségből új, érvényes matrica nélkül hajtottunk fel az útra; D2 díjkategória helyett D1 kategóriára vásároltunk matricát; véletlenül hibásan írtuk be a rendszámot; a rendszer hibájából adódóan más rendszámhoz regisztrálódott a matrica; de az is előfordulhat, hogy megvásároltuk a matricát online, SMS-ben, vagy akár benzinkúton, akár még értesítést is kapunk, hogy folyószámlánkról a matrica ára levonásra került, de még nem kaptunk visszajelzést annak érvényességéről, mégis felhajtottunk a pályára. Az alábbi esetekben mindenképpen jogosulatlan úthasználóknak minősülünk, és amennyiben ellenőrzésen esünk át – márpedig átesünk rajta – igen borsos összegekre számíthatunk büntetésként.

Az ellenőrzés módjai

Az esélye annak, hogy feltűnik a matrica hiánya, vagy annak érvénytelensége, nagyon nagy. Ha már felhajtottunk az autópályára, számos ellenőrzési móddal találkozunk szembe: vannak megkerülhetetlen, fix kamerák; emellett az utakon közlekedő, vagy éppen parkoló autókra szerelt kamerák is ellenőrzik a személygépjárművek rendszámát; de az is előfordulhat, hogy a hatóság emberei kivesznek a forgalomból járműveket, és az internet segítségével ellenőrzik a rendszámhoz tartozó matrica érvényességét. Tévhit, hogy csupán a kamionokat kérik ki a forgalomból ellenőrzésre, bármely személygépkocsi is áteshet az ellenőrzés ezen módján.

A pótdíj nagysága

A pótdíj kiszabásának két módja lehet:

Amennyiben a forgalomból való kivonás során kerül sor a büntetésre, van lehetőség akár a helyszínen is kifizetni a büntetést bankkártyával, de ettől a napról számított legkésőbb harminc napon belül kell a pótdíj összegét kifizetni.

Abban az esetben, ha elektronikus ellenőrzésen esünk át, akkor a büntetésről értesítő levél megérkezésének napjától számított legkésőbb harmincadik napig szükséges a büntetést kifizetni.

D1, D2 és U díjkategóriás járművek esetében ha harminc napon belül fizetünk, akkor 14 875 forint a büntetésünk, ha harminc napon túl fizetünk, akkor 59 500 forint.

B2 díjkategóriában ez a büntetés  harminc napon belül 66 925 forint, ezen túl pedig 267 700 forint.

A pótdíj befizethető bármelyik ügyfélszolgálati irodában, postai kézpénz-átutalási megbízással vagy banki átutalással, de a helyszíni ellenőrzés által szabott büntetés esetében a helyszínen is kifizethető bankkártyával.

Banki átutalás esetében az alábbi adatokat kell feltűntetni:

A számlatulajdonos neve: Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.
Számlaszám: K&H Bank 10402142-49555557-57541179
IBAN: HU58 10402142-49555557-57541179
SWIFT: OKHBHUHB
Költségviselő kódja: OUR
A közlemény rovatban:

  • a „Pótdíj” szót,
  • a helyszíni ellenőrzéskor készült jegyzőkönyv sorszámát vagy a felszólító levél azonosítószámát,
  • az ellenőrzés dátumát és a díjkategóriát (D1, B2).

Amennyiben a matrica érvénytelensége díjkategória tévesztésből, rosszul megadott rendszámból, vagy a tulajdonos önnön hibáján kívül fakad, és többszöri büntetést szabtak ki az érvénytelen matrica miatt, kérvényezni lehet a pótdíjak maximalizálását Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban vagy levelezési címükön.

HIK.HUEz a büntetés matrica nélkül

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.