Bérleti szerződésmintával segíti a bérlőket a FEOSZ

Hazánkban is folyamatosan nő az ingatlanokat bérlők száma, ennek köszönhetően a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országok Szövetsége közzétett egy lakásbérleti szerződés mintát a honlapján, hogy ezzel segítse a bérlőket és sok esetben a bérbe adókat is a bérlet lebonyolításában.

A bérleti szerződés feladata

A bérleti szerződés nem más, mint egy megegyezés a bérlő és a bérbe adó között, mely tartalmazza az ingatlan bérlésének feltételeit, a bérlet időtartamát, illetve azokat a lényeges kérdéseket, melyeket a felek fontosnak tartanak, és amelyekben megállapodnak. Itt rögzíthetőek többek között, a bérlet felmondásának feltételei, a lakás állapota, a berendezések és azok állapota, az esetleges vészhelyzeteket, illetve különböző beruházásokat érintő anyagi kérdések.Ennek ellenére napjainkban a bérleti szerződés kevéssé elterjedt, pedig ezzel könnyen elkerülhetőek lennének az esetleges későbbi viták.

Mit kell tartalmaznia a szerződésnek?

Kötelező jelleggel tartalmaznia kell a bérleti szerződésnek a fizetési feltételeket, a havi bérleti díj összegét, a kaució összegét, illetve az azt érintő feltételeket, továbbá azokat az egyéb költségeket, melyeket a bérlőnek kell állnia, amilyen például a közös költség vagy a közüzemi díjak.

Emellett hosszú távú, illetve határozatlan idejű szerződés esetében érdemes lehet megállapodni a bérleti díj esetleges emelésének legkorábbi időpontjáról, illetve annak maximális mértékéről.  Utóbbi esetben érdemes lehet a díjemelés mértékét a KSH által megadott inflációs rátához kötni.

Mielőtt aláírnánk

Azelőtt, hogy a szerződést bérlőként aláírnánk és kifizetnénk a kauciót, érdemes komoly körültekintéssel eljárnunk. Ez azt jelenti, hogy egyrészt bizonyosodjunk meg róla, a bérbeadó valóban jogosult az ingatlant bérbe adni számunkra, vagyis kérjünk 30 napnál nem régebbi, hiteles tulajdoni lap másolatot, illetve ellenőrizzük, a bérbe adó személyazonosságát, különben kellemetlen meglepetésekben lehet részünk.

A haszonélvező mindent visz!

Kiemelten kell ügyelnünk az önkormányzati bérlakások albérletbe vételekor is, hiszen az önkormányzat a lakások bérbe adását megtilthatja, illetve azt saját hozzájárulásához kötheti. Ebben az esetben a szerződésünk nem lesz érvényes, ha az önkormányzati hozzájárulást nem kapjuk meg.

Ennél is fontosabb azonban tudni azt, hogy amennyiben egy ingatlanra haszonélvezeti jogot jegyeztek be, az a földhivatal ingatlan-nyilvántartásában minden esetben szerepel. Ha a nyilvántartás szerint az általunk bérelni kívánt ingatlannak van haszonélvezője, akkor a tulajdonos nem jogosult azt bérbe adni, hiszen azon az effajta jogokat csak a haszonélvezeti jog tulajdonosa gyakorolhatja. Ebben az esetben ügyeljünk arra, hogy a bérbe adásra jogosult személlyel kössünk szerződést.

A bérlő jogai

Amennyiben megtörtént a bérbevétel, fontos szem előtt tartanunk, hogy a bérbe adó bármikor ellenőrizheti az ingatlan használatát, azonban ezt kizárólag a bérlő zavarása nélkül, ám annak jelenlétében teheti meg!

HIK.HUBérleti szerződésmintával segíti a bérlőket a FEOSZ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.