Autóvásárlás utáni adó

Sokan szeretnének autót vásárolni, hisz a mindennapokban nagy segítség lehet, főleg abban az esetben, ha gyerekek vannak, és rengeteg a teendő. Autóval könnyebben el lehet jutni bárhová, illetve ha rendelkezünk autóval, akkor a család is könnyebben tud mozogni.

Tudni kell azonban, hogy ha autót vásároltunk, kötelesek vagyunk gépjármű vagyonszerzési illetéket fizetnünk. Miután bevezették ezt a törvényt, sokan fel voltak háborodva, hogy sok esetben már az autó árának kifizetése is nagy terhet jelent a család számára, s pluszba még jön ez az adó is.

Tény, hogy pluszkiadás ez az adó, de kibújni alóla nem lehet, és kötelesek vagyunk időben befizetni. Itt is van azonban néhány kivételes eset, akikre nem vonatkozik ennek kifizetése. Ebbe a csoportba csak a közeli családtagok közötti vagyonátruházás tartozik bele.

Mennyi az annyi?

Fontos tudni, hogy az adó nemcsak a gépjárművekre vonatkozik, hanem a pótkocsikra is. Az illetéket még azelőtt kell befizetni, mielőtt az autóátírás megtörténne. A pontos összeget a lakóhelyünkön működő okmányirodában állapítják meg, az autó papírjai alapján. Ott kiállítanak egy csekket, amit majd a postán kell befizetnünk. Több összeghatár is van a skálán.

Annak érdekében, hogy a legpontosabb összeget lehessen meghatározni, nézzük, milyen szempontok alapján határozzák meg az adó mennyiségét.

Az autó teljesítménye illetve kora alapján állapítják meg ezt a skálát. A jármű teljesítményét KW-ban fejezik ki, és négy nagy csoportra osztják: 0-tól 40 KW-ig terjedő csoport, 41-80 KW közötti, 81-120 KW közötti, valamint a 120 KW fölötti csoport.

Természetes, hogy minden korkategóriában a legkevesebbet a 0-40 KW közötti teljesítményű autók után kell fizetni. A legkisebb összeg 300 Ft/KW ami nyolc évnél időseb autók után fizetendő. Ha autónk kora 4 és 8 év között van, akkor ez az összeg megemelkedik, mégpedig 450 Ft/KW-ra. A legmagasabb díjat pedig akkor kell fizetnünk, ha autónk 0 és 3 év között van, akkor KW-onként 550 Ft-ot.

A következő teljesítménykategóriában kissé magasabbak az árak. Az idősebb autók után 450 Ft/KW-ot kell fizetni. A fiatalabb autók után ez az összeg 550 Ft/KW, míg a szinte új autók után 650 FT/KW-ot számolnak fel az okmányirodában.

Egy nagyobb teljesítményű autó esetén már 550 és 750 Ft/KW között mozognak a díjszabások. Akárcsak más kategóriában, itt is a kissé idősebb autók után kell a kevesebbet fizetni, míg egy nagyon fiatal, szinte új autó után kell a 750 Ft/KW-os díjszabást fizetni.

Az utolsó teljesítménykategória a több mint 120 KW fölötti autókra vonatkozik. Itt már komoly összegekről beszélünk. A legmagasabb kategória a 0-3 év közötti autókat érinti. Ebben az esetben KW-onként 850 forinttal számol az okmányiroda. Tehát ha az autónk teljesítménye mondjuk 190 KW, akkor ez az összeg 161.500 forint, ami lássuk be, elég magas összeg. A nyolc évnél régebbi nagy teljesítményű autókra 650 Ft/KW-ot kell számolni.

A pótkocsik adója

Mint már említettük, nem csak a gépjárművekre, hanem a pótkocsikra is fizetni kell. Ha a pótkocsi nem nehezebb, mint 2500 kg, akkor 9000 Ft-ot kell fizetnünk, ám amennyiben ennél nehezebb, akkor egységesen 22.000 forinttal lesz könnyebb a pénztárcánk.

Mint láthatjuk, viszonylag magas összegekről van szó, így mielőtt vásárolnánk, érdemes alaposan átgondolnunk a dolgot, és egy kicsit érdemes számolni is. Ha már mindenképp használt autót vásárolunk, akkor akár egy évvel idősebb autó esetében több tízezer forintot is spórolhatunk az adón, ami főleg szegényesebb költségvetés esetében nagyon fontos és mérvadó lehet.

HIK.HUAutóvásárlás utáni adó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.