Bank képe

Adóslista lekérdezés: avagy mi is az a KHR-lista

Nemrég még Bankközi Adós és Hitelinformációs Rendszernek nevezték, jelenleg a Központi Hitelinformációs Rendszer ( KHR lista ) nevet viseli. Ahogy pedig mindenki ismeri, az pedig a BAR lista.

A KHR egy adóst nyilvántartó rendszer, ezen adatbázis adatainak segítségével a pénzintézetek könnyebben csökkenthetik a vállalt kockázatot, egy adott hitel esetében. Az adatbázis kezelője a BISZ Zrt., de bankoknak illetve pénzügyi szervezeteknek köszönhetően jött létre.

Milyen esetben kerülhet valaki fel az adóslistára?

Abban az esetben kerülhet egy adós KHR-listára, ha tartozásának elmaradása több mint a mindenkori minimálbér összege, illetve ha 90 napnál régebbi ez az elmaradás. Ezen kívül is vannak olyan esetek, amikor KHR-listával súlyt a törvény, például ha hitelkérelmezésekor a kérelmező hamis adatokat ad meg, vagy hamis okiratok használatával akar hitelhez jutni, diákhitel, vagy hitelkártya esetében sincs mentesség a késedelem miatt, de kezesvállaláskor is könnyen a listára lehet kerülni, amennyiben az adós nem fizet.

Kinek áll jogában feltenni a listára?

Nem csak a bankoknak áll jogában feltenni valakit az adós listára, hanem a takarék- és hitelszövetkezeteknek szakosított hitelintézeteknek, faktoráló- és lízingcégeknek, befektetési társaságoknak, és egyéb pénzügyi vállalkozásoknak is jogukban van a nemfizető adósokat feltenni a listára. Két kategóriába sorolják a BAR listán lévő személyeket, az egyik a “passzív” melynek jelentése, hogy a lejárt hiteltartozás már ki lett fizetve, de a személy adatai az adósság törlesztése utáni 1 évben még az adatbázisban maradnak passzívként. A másik kategória az “aktív” ez azt jelenti, hogy a hiteltartozást még nem fizette ki az adós.

Hogyan tudhatom meg, hogy adataim szerepelnek-e az adósnyilvántartó rendszerben? Amennyiben nem tudja, hogy az Ön neve szerepel-e az adós listán, a számlavezető pénzintézetében ezt lekérdezheti egy erre foganasított formanyomtatvány kitöltésével. Ezt követően pár napon belül a BISZ zrt. megküldi a kért információt a banknak, amit lezárt borítékban az ügyfél nevére címeznek. Évente egy alkalommal mindenki ingyenesen lekérdezheti, hogy szerepel-e az adós listán.

Hogyan kerülhetek le a KHR listáról?

A lejárt tartozás kifizetése után számított 1 év múlva mindenki automatikusan lekerül a listáról, banki szabály sértés esetén az adott bankba kell benyújtani egy kérelmet, amennyiben ez pozitív elbírálásban részesül, az ügyfél lekerül a KHR listáról.

Forrás: HitelTudakozó

HIK.HUAdóslista lekérdezés: avagy mi is az a KHR-lista

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.