A lakásvásárlás utáni adóról

Sok család számára örök álom, hogy saját lakást vagy házat tudjanak vásárolni. Ha valahogy sikerül hozzájutni egy szép lakáshoz, akkor általában hitelből fizetik. Kevesen vannak, akik számolnak a vétel utáni adókkal és illetékekkel is.

Lássuk, melyek azok a díjak, amiket ki kel fizetnünk! Az első, amit általában a vásárló fizet, az ügyvédi díj. Mivel az adásvételi szerződést csak ügyvéd tudja megírni, így neki is kell valami díjat fizetni. Ez minden ügyvédnél más, így itt nem lehet konkrét összegekről beszélni, de drágább helyeken ez több százezer forint is lehet, főleg ha nagyobb értékű ingatlanról van szó. Ez az összeg ugyanis nem csak az ügyvédi díjtól függ, hanem az ingatlan árától is.

Mennyit kell az államnak befizetni?

Abban az esetben, ha mi vagyunk a vásárlók, tudnunk kell, hogy miután megvásároltuk az ingatlant, az állam felé adót kell fizetnünk. Az összeg nagysága függ az ingatlan értékétől, vagyis tulajdonképpen ez határozza meg, hogy mennyit kell befizetnünk. Általánosságban mondhatjuk, hogy az ingatlan értékének 4 százaléka ez az illeték.

Példaként vegyünk egy 30 millió forintos házat. Ennek 4 százaléka 1 millió 200 ezer forint, tehát ennyit kell az állam felé befizetnünk. Tény, hogy nem kis összegekről beszélünk, de ezt az adót nem lehet kikerülni.

Hogy minél előbb letudjuk ezt a kötelességet, érdemes már előre elgondolkodni ezen, és számolgatni, hogy majd ne akkor érjen a meglepetés, amikor fizetni kell. Tény, hogy vásárláskor bele kell ennek az adónak a díját is kalkulálni a felvett hitelbe. Teljesen mindegy, hogy mekkora összegű ingatlant vásárolunk, mindegyikre a 4 százalékos díj vonatkozik.

Nem csak abban az esetben kell ezt az illetéket kifizetni, ha vásárolunk, hanem akkor is, ha a haszonélvezeti jogot ruházzuk át valaki másra. Erre sokan nem is gondolnak, pedig a törvényben ez is benne van. Ha hatósági árverésen vásároltuk az ingatlant, akkor is érvényes ez a törvény.

Vannak kivételek

Bár nagyon kevés, de akad olyan eset, amikor nem kell ezt az adót kifizetni. Lássuk, melyek ezek!

Az első kategória, ami mentesül az illeték alól, a házastársak közötti vagyonátruházás. Tehát amennyiben a férj a feleségnek – vagy fordítva – adja a lakást, abban az esetben nem kell az illetéket befizetni. Ugyanez érvényes az egyenes ágon történő vagyonátruházáskor is, például szülő-gyermek esetében. A rokoni kapcsolatot papírokkal kell igazolni.

A másik kategória, amire nem kell illetéket fizetni, az építési telek, de itt van egy olyan szabály, hogy csak akkor mentesülünk az illeték kifizetésének terhe alól, hogyha a vásárlástól számított négy éven belül a telekre ingatlant építünk. Az ingatlan megnevezés keretein belül lehet ez lakóház vagy épp műhely, de például egy autónak való garázst nem fogadnak el. Ezzel kapcsolatosan vásárlás előtt érdemes pontosan tájékozódni, hisz szinte évenként változik, hogy mi minősül ingatlannak adott esetben.

Arra azonban érdemes figyelni, hogyha építeni akarunk, férjünk bele a négy évbe, különben kamatostól együtt kell majd az elmaradt illetéket megfizetnünk. Ezzel kapcsolatosan pontosabb információt ügyvédtől vagy közjegyzőtől kaphatunk.

Sokféle illeték vonatkozik az ingatlanokra, de talán ez az egyik, amit szinte lehetetlen kikerülni. Nem is éri meg kiskaput keresni, hisz ha nem fizetjük be az összeget, akkor később a kamattal együtt kell ezt befizetnünk, és abban az esetben, ha nő az ingatlan ára, akkor az illeték összege is emelkedik. Inkább érdemes annyival nagyobb összegű hitelt felvenni, amibe belefér még az illeték összege is.

HIK.HUA lakásvásárlás utáni adóról

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.