bal eset

A kötelező biztosítás megkötésének fontossága

A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (röviden kötelező biztosítás vagy KGFB) minden autó tulajdonos, illetve a gépjármű üzembentartók számára kötelező megkötniük.

Ez a biztosítási forma az általunk, másoknak okozott személyi sérüléses és vagyoni károkat hívatott helyettünk megtéríteni, amennyiben a kárt nem szándékosan, ittasan vagy drog hatása alatt okoztuk. (ebben az esetben a kifizetett kárt visszakövetelheti a biztosítónk). Az érvényes kötelező biztosítási szerződéssel már a gépjármű első használatba vétele előtt rendelkeznünk kell, mivel új vagy használt autó vásárlása esetén az okmányirodában ennek meglétével kerül a nevünkre a gépjármű. A szerződést első sorban az üzembentartónak, ennek hiányában a tulajdonosnak kell megkötnie.

A kötelező biztosítás kötés az utóbbi években jelentős mértékben az internetre helyeződött át, ahol a tulajdonosok az adatok megadása után az összes biztosító ajánlatát megkapják, illetve a szerződésüket azonnal meg is köthetik díjfizetési halasztás mellett. A biztosításnak minden esetben díjjal rendezettnek kell lennie, illetve biztosító váltás évente egy alkalommal lehetséges a kötelező biztosítás évfordulójára, mivel a szerződések leggyakrabban határozatlan tartamra kötődnek. A kötelező biztosítás évfordulója nem egységesen már január 1-je, illetve a korábban alkalmazott hengerűrtartalom helyett a gépjármű teljesítményét veszik alapul a díjak számításakor. További változás, hogy 2012. január 1-től a kötelező biztosítás szerződések után 30%-os baleseti adót kell megfizetnie minden szerződő számára.

A magyar biztosítási piacon 2012-ben 15 biztosító társaság nyújt kötelező biztosítási módozatot a mintegy 4,2 millió szerződő részére. A biztosító társaságok éves díjbevétel kb. 90 milliárd forint, az átlagdíj viszont az elmúlt évekhez képest jelentős mértékben csökkent, már csupán 14-15 ezer forint évente.

2013. januárjától bevezették az új szabályozást, a biztosítóknak lehetőségük nyílik tarifáik évközi módosítására. Jelenleg október 30-ig kell jelentkezniük a jövő évre érvényes díjszabásokkal, az autósok pedig eldönthetik, maradnak-e jelenlegi biztosítójuknál, vagy egy másikhoz szerződnek egy kedvezőbb ajánlatért. A biztosítóknak természetesen a szabály bevezetése esetén is tájékoztatniuk kell majd az autósokat a változásokról a díjváltozás előtt minimum hatvan nappal. A biztosítási díjak az elmúlt években jelentősen csökkentek, a 2013. évre is hasonlóan kedvező ajánlatokra számíthatunk. Azonban a költségekkel való kalkuláláskor már figyelembe kell vennünk a 2012. január 1-jén bevezetett baleseti adót is, melyet a kötelező biztosításon felül kell megfizetnünk. Ennek mértéke a kötelező biztosítás éves díjának harminc százaléka, de legfeljebb napi 83 forint. A halmozott biztosításkötés még kedvezőbb megoldásnak számít majd, mint eddig, tehát, ha a kötelező mellett például cascót is köt, extra kedvezményeket kaphat.

Ez év végén kötelező biztosítást a következő évre csak azok válthatnak, akik 2010. január 1. előtt váltak autótulajdonossá, és kötöttek kötelezőt, ebben az esetben ugyanis akár minden évben átkötötték azt egy másik biztosítóhoz, akár nem, a szerződés évfordulója január 1. A 2010. január 1. után megkötött biztosítások évfordulója a kockázatviselés kezdetének napja. Ha 2010. január 1. előtt kötött kötelezőt, ám az átkötéseket késve, január 1. után végezte, az évforduló ugyancsak a kötelező biztosítás kockázatviselése kezdetének napja. Akkor válthat biztosítót, ha jelenlegi szerződését legkésőbb az évforduló előtt harminc nappal írásban felmondja.

HIK.HUA kötelező biztosítás megkötésének fontossága

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.