A kiskocsik kevés, de nagyobb összegű károkat okoznak

Bizonyos kimutatások szerint a kisebb teljesítményű motorral rendelkező gépjárművek sokkal ritkábban okoznak balesetet, ugyanakkor az ilyen járművek által okozott baleset kárértéke, amelyet a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás fedez, sokkal nagyobb is, így ezekben az esetekben jóval magasabb az egy járműre eső fedezeti költség.

A Magyar Nemzeti Bank által gyűjtött adatok alapján tudhatunk meg több információt az okozott károk megtérítésének költségei és a motorteljesítmény közti összefüggésről. Ezen adatok révén értesülhetünk arról, hogy összefügg vagy sem az okozott kár értéke és az adott jármű motorteljesítménye.

Mitől függ a balesetek aránya?

Egyértelműen az okozott károk nem csak a gépjármű teljesítményétől, hanem korától és a biztonságos vezetés érdekében hozott törvények szigorításától is függ. Így az is megfigyelhető, hogy az elmúlt években a balesetek száma és az azok által okozott károk összege jelentősen csökkent.

Míg tíz évvel ezelőtt az autók 5 százaléka okozott balesetet, addig ma már ez 3 százalékra csökkent és a 2015-ös biztosítási szezonra nézve sem mások a kilátások. Ez az arány, ha csak a legkisebb teljesítményű motorral működő autókat nézzük, 2,4 százalék, a középkategóriában 4,5 százalék, a legnagyobb teljesítményű járművek esetében pedig 4,2 százalék.

Kategóriánkénti kárérték

Ha átlagban nézzük, akkor a legkisebb teljesítményű gépjárművek közel 500 ezer, a középkategória 450 ezer, a legnagyobb teljesítménnyel rendelkező autók esetében pedig több mint 560 ezer forint a megtérítendő összeg.

Hogy ezeket az adatokat értelmezhessük, tudnunk kell néhány háttérinformációt. Az elmúlt évben Magyarországon összesen 2,7 millió személygépkocsiból 110 ezer tartozott a legkisebb teljesítményű motorral rendelkezők kategóriájába (37 kilowattnál kisebb), 51 és 70 kilowatt közöttiből 1millió darab volt, 101–180 közöttiekből 227 ezer, míg az e feletti kategóriából 2500 darab volt megközelítőleg.
A számok tehát egyértelműen bizonyítják a legkisebb kategória hibáját. Összegezve a Magyar Nemzeti Bank által összegyűjtött információkat, levonhatjuk a következtetést, hogy a kis teljesítményű motorral ellátott gépjárművek számára igencsak nagy összegeket térítenek meg a biztosítótársaságok, még annak ellenére is, hogy ezekkel a gépjárművekkel a balesetek jóval ritkábbak.

HIK.HUA kiskocsik kevés, de nagyobb összegű károkat okoznak

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.