Néhány fontos információ a családi adókedvezményről

A magyar kormány folyamatosan figyel arra, hogy a családok életén javítson. 2014. január 1-jétől bevezette a családi adókedvezmény bővítését, azonban még mindig sok olyan család van, aki nem él vele, épp ezért ők még mindig több adót fizetnek, mind amennyit kellene. A kedvezmény nem jár alanyi módon, minden családnak külön kell igényelnie. Több papír, illetve egy formanyomtatvány is szükséges ahhoz, hogy igényelhessék a kedvezményt.

Fontos változások

Az egyik legfontosabb változás, hogy a házastársak már több részről is kérhetik az adókedvezményt. Eddig csak az összesített jövedelem után kérhették az adókedvezményt, de ez január elsejétől változott, ugyanis most már az egészségbiztosítási járulékból 7 százalék kedvezmény, illetve a nyugdíjjárulékból 10 százalékos kedvezmény kérhető. Ennek a két plusz kedvezménynek a bevezetésével most már akár 33 százalékos kedvezményt is kaphat egy család az adóbefizetéskor.

Ahhoz, hogy ezt a kedvezményt kérhessük – a családi pótlékkal ellentétben, amely automatikusan jár – a munkáltatónk felé kell leadnunk egy nyomtatványt, éspedig az adóelőleg nyilatkozatot. Ennek segítségével érvényesíti majd a munkáltató a kedvezményt.

Kiknek érdemes?

Legjobban azok a családok járnak ezzel a kedvezménnyel, ahol három gyermeket nevelnek, ők spórolhatják meg a legtöbbet. Azok a családok, ahol csak egy kereset van, illetve ahol két gyereket nevelnek, ezáltal szintén sokkal kevesebb adót kell fizessenek.

Ennek a kedvezménynek a bevezetésétől a kormány, illetve több, a családokkal foglalkozó intézmény a gyerekvállalási kedv növekedését is reméli. Miután a szülők látják, hogy nagy kedvezményeket kaphatnak már két, de leginkább három gyerek után, az elemzők abban bíznak, hogy sokkal könnyebben vállalják a második vagy a harmadik gyereket, ami azért is fontos lenne, mert évről évre egyre kevesebb gyereket vállalnak a fiatalok. Azonban azt, hogy ez a terv beválik vagy sem, csak pár év múltán lehet látni.

Hogy pontosabban értsük a dogot, nézzünk néhány példát számokkal is a 2013-as, illetve az új kedvezményekkel számolva. Reprezentatív példának a háromgyerekes, kétkeresetű családmodellt választottuk, hisz itt igazán szembetűnő a változás. Első alkalommal egy összesen 100 ezer forintot kereső családot néztünk, ahol három gyereket nevelnek. 2013-ban a nettó jövedelmük 81.500 forint volt, ami 2014. január 1-jétől 98.500-ra emelkedett. Már ebből a példából láthatjuk, hogy 17.000 forinttal több marad a család kasszájában.

A következő összeg, amit megvizsgáltunk, az összesen 300 ezer forint bevételre szert tevő család. Míg 2013-ban a nettó jövedelmük összesen 244.500 forint volt, addig az idei kedvezményeknek köszönhetően az összeg 295.500 forintra emelkedett. Talán ebben a kategóriában a legszembetűnőbb a változás, hisz itt a két év között 51.000 forint a különbség, ami nagyon sok. Épp ezért mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy kérje a kedvezményt, hisz szemmel láthatóak a különbségek.

Fontos tudni még, hogy a nyomtatványt (adóelőleg-nyilatkozatot) az első bérszámfejtés előtt kell benyújtani a munkáltatóhoz, hogy tudják, milyen kedvezményekkel kell számoljanak.

Az elmúlt időszak egyik legjobb kedvezménycsomagját vezette be ezzel a kormány, hisz ezáltal nem csak a családok anyagi helyzetén sikerül javítani, hanem még a gyerekvállalási kedvet is lehet vele növelni.

Több olyan család is nyilatkozott arról, hogy vállalna második, sőt harmadik gyereket is, amennyiben lenne olyan kedvezmény, amivel több segítséget kapnának az államtól. Ez a családi adókedvezmény pedig ilyen.

HIK.HUNéhány fontos információ a családi adókedvezményről

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük