Jogosult vagyok családi pótlékra?

Sok család számára, főleg, ahol több gyerek is van, nagy segítség a havonta érkező családi pótlék, valamint a gyereknevelési támogatás. Azonban ez nem jár alanyi úton, hanem igényelni kell.

Több dolognak kell megfelelni ahhoz, hogy valaki jogosult legyen a támogatásra. Azok a családok igényelhetik, akik nehéz anyagi körülmények között élnek, de az újabb szabályok szerint több követelménynek is meg kell felelnie az igénylő családnak. A szigorúbb szabályok között szerepel az is, hogy a családban élő gyerekek rendesen járjanak iskolába.

Alapvető követelmények

Mivel a családi pótlékot 2014-től két részre osztották, ezért több követelménynek is teljesülnie kell, hogy jogosultak legyünk a támogatásra.

Az első és legfontosabb része a gyereknevelési vagy iskoláztatási támogatás. Ezt bármely szülő igényelheti, aki gyereket nevel. Fontos azonban megjegyezni, hogy amennyiben a gyerek nem jár rendszeresen iskolába, akkor ez a támogatás felfüggesztésre kerül. Ha 50-nél több igazolatlan hiányzással rendelkezik a gyerek, akkor függesztik fel a támogatást. Ez a szigorítás jótékonyan hatott az iskolakerülésre, hisz bizonyított, hogy mióta ehhez kötik a támogatást, sokkal kevesebben hiányoznak igazolatlanul az iskolából. Nem mellékesen ez a szülőknek is jó, mert nyugodtabb lehet, hogy a gyerek az iskolában van.

Sokakban felmerül a kérdés, hogy egyetemista gyerekek után igényelhető a támogatás vagy sem? Erre nagyon egyszerű a válasz, éspedig az, hogy: nem. Azonban ha a családban van még kisebb gyerek, aki iskolai tanulmányait végzi, akkor mint többgyerekes család igényelheti a támogatást, hisz ebben az esetben figyelembe veszik, hogy a kisebb gyerekek mellett van még olyan is a családban, aki az egyetemi tanulmányait folytatja.

Mennyi az összeg?

Általánosan azt mondhatjuk, hogy 12.200 és 25.900 forint között vannak az összegek, amit igényelhetünk. Természetesen a legkisebb összeg az egy gyermeket nevelő családnak jár, ami havonta 12.200 forintot jelent. A következő támogatási összeg 13.700 forint, amit azok jogosultak megkapni, akik egyedülállóként nevelik az egy gyereküket.

Kétgyermekes család esetében gyerekenként havonta 13.300 forint érkezik a számlánkra, de természetesen itt is érvényesül, hogy csak abban az esetben, ha mindkét gyerek rendesen jár iskolába. Azok a szülök, akik egyedül nevelik két gyereküket, magasabb összegre jogosultak.

A magasabb összeg gyerekenként 14.800 forint. Két gyerek után havonta szinte 30.000 forint támogatást kap az egyedülálló szülő, ami sok esetben nagy segítség.

Azok a családok, akik három vagy annál több gyereket nevelnek, minden gyerek után 16.000 forint támogatást kapnak. Az egyedülálló szülők ebben az esetben is magasabb támogatásra jogosultak, aminek összege 17.000 forint, ami szintén minden gyerek után jár.

A beteg gyereket nevelő családok más besorolási kategóriába esnek, így az összegek is másak. Ha családban nevelkedik a tartósan beteg gyerek, esetleg fogyatékkal élő, akkor a család havi 23.300 forint támogatásra jogosult. Ha csak egy szülő neveli a gyereket, akkor ez az összeg 25.900 forintra emelkedik.

Sok igénylő család felháborodását jelezte, hogy iskolalátogatáshoz kötötték a pótlék egy részét, de a társadalom már nagyon várta egy ilyen biztosíték bevezetését, ugyanis az elmúlt időszakban nagyon megszaporodott azon gyerekek száma, akik rendszeresen járnak az iskola mellé. Ezzel a megkötéssel azonban ezek száma drasztikusan csökkent, tehát kijelenthetjük, hogy ez a változás igenis jó volt, és működik.

HIK.HUJogosult vagyok családi pótlékra?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük