bal eset

A kötelező biztosítás megkötésének fontossága

A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (röviden kötelező biztosítás vagy KGFB) minden autó tulajdonos, illetve a gépjármű üzembentartók számára kötelező megkötniük.

Ez a biztosítási forma az általunk, másoknak okozott személyi sérüléses és vagyoni károkat hívatott helyettünk megtéríteni, amennyiben a kárt nem szándékosan, ittasan vagy drog hatása alatt okoztuk. (ebben az esetben a kifizetett kárt visszakövetelheti a biztosítónk). Az érvényes kötelező biztosítási szerződéssel már a gépjármű első használatba vétele előtt rendelkeznünk kell, mivel új vagy használt autó vásárlása esetén az okmányirodában ennek meglétével kerül a nevünkre a gépjármű. A szerződést első sorban az üzembentartónak, ennek hiányában a tulajdonosnak kell megkötnie.

A kötelező biztosítás kötés az utóbbi években jelentős mértékben az internetre helyeződött át, ahol a tulajdonosok az adatok megadása után az összes biztosító ajánlatát megkapják, illetve a szerződésüket azonnal meg is köthetik díjfizetési halasztás mellett. A biztosításnak minden esetben díjjal rendezettnek kell lennie, illetve biztosító váltás évente egy alkalommal lehetséges a kötelező biztosítás évfordulójára, mivel a szerződések leggyakrabban határozatlan tartamra kötődnek. A kötelező biztosítás évfordulója nem egységesen már január 1-je, illetve a korábban alkalmazott hengerűrtartalom helyett a gépjármű teljesítményét veszik alapul a díjak számításakor. További változás, hogy 2012. január 1-től a kötelező biztosítás szerződések után 30%-os baleseti adót kell megfizetnie minden szerződő számára.

A magyar biztosítási piacon 2012-ben 15 biztosító társaság nyújt kötelező biztosítási módozatot a mintegy 4,2 millió szerződő részére. A biztosító társaságok éves díjbevétel kb. 90 milliárd forint, az átlagdíj viszont az elmúlt évekhez képest jelentős mértékben csökkent, már csupán 14-15 ezer forint évente.

2013. januárjától bevezették az új szabályozást, a biztosítóknak lehetőségük nyílik tarifáik évközi módosítására. Jelenleg október 30-ig kell jelentkezniük a jövő évre érvényes díjszabásokkal, az autósok pedig eldönthetik, maradnak-e jelenlegi biztosítójuknál, vagy egy másikhoz szerződnek egy kedvezőbb ajánlatért. A biztosítóknak természetesen a szabály bevezetése esetén is tájékoztatniuk kell majd az autósokat a változásokról a díjváltozás előtt minimum hatvan nappal. A biztosítási díjak az elmúlt években jelentősen csökkentek, a 2013. évre is hasonlóan kedvező ajánlatokra számíthatunk. Azonban a költségekkel való kalkuláláskor már figyelembe kell vennünk a 2012. január 1-jén bevezetett baleseti adót is, melyet a kötelező biztosításon felül kell megfizetnünk. Ennek mértéke a kötelező biztosítás éves díjának harminc százaléka, de legfeljebb napi 83 forint. A halmozott biztosításkötés még kedvezőbb megoldásnak számít majd, mint eddig, tehát, ha a kötelező mellett például cascót is köt, extra kedvezményeket kaphat.

Ez év végén kötelező biztosítást a következő évre csak azok válthatnak, akik 2010. január 1. előtt váltak autótulajdonossá, és kötöttek kötelezőt, ebben az esetben ugyanis akár minden évben átkötötték azt egy másik biztosítóhoz, akár nem, a szerződés évfordulója január 1. A 2010. január 1. után megkötött biztosítások évfordulója a kockázatviselés kezdetének napja. Ha 2010. január 1. előtt kötött kötelezőt, ám az átkötéseket késve, január 1. után végezte, az évforduló ugyancsak a kötelező biztosítás kockázatviselése kezdetének napja. Akkor válthat biztosítót, ha jelenlegi szerződését legkésőbb az évforduló előtt harminc nappal írásban felmondja.

HIK.HUA kötelező biztosítás megkötésének fontossága

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük