2015-ben mikorra esnek ünnepeink?

Bár ünnepeink valamikor nagyon fontosak voltak számunkra, mára inkább azt tapasztaljuk, hogy sokszor sajnos az kerül előtérbe, hogy kell akkor dolgozni vagy sem. Érdemes ilyenkor a családunkkal, szeretteinkkel tölteni az időt, és minőségi kikapcsolódást, ünnepi hangulatot biztosítani számukra is. Abból a szempontból, hogy mikorra esnek az ünnepek, megkülönböztethetünk jó és rosszabb éveket.

A jó éveket általában azokra értik, amikor szinte minden ünnepnap hétköznapra esik. Ezekben az években a munkáltató több fizetett szabadnapot kell adjon a dolgozónak. A másik véglet pedig az, amikor szinte minden hivatalos ünnep hétvégére esik. S mivel hétvégére esik az ünnep, akkor azért nem járt fizetés. Hogy a kettő közül ki melyiket szereti jobban, ezt mindenki saját maga döntheti el.

Hivatalos ünnepek az év elején

Most pedig lássuk, hogy a következő évben hogyan is fognak alakulni az ünnepek. Az év első napja, január elseje az első munkaszüneti nap. Ez 2015-ben csütörtökre esik, így már is itt az első hosszú hétvége. Mivel január másodika, péntek pihenőnap, így rögtön az évet egy hosszú hétvégével kezdjük. Ez sokaknak jó hír, mert lesz idejük kipihenni a szilveszteri buli fáradalmait. Azonban e hosszú hétvége hátránya, hogy a pénteki napot (január 2-át) a hónap folyamán le kell dolgozni.

Következő ünnepünk, ami szintén munkaszüneti nappal járna, nemzeti ünnepünk, március 15-ike. Ez 2015-ben vasárnapra esik, így nem lesz sem hosszú hétvége, sem pedig munkaszüneti nap.

A húsvét április 5–6-ára esik. Mivel húsvét másodnapja mindig hétfő, így megint hosszú hétvégénk lesz, azzal a különbséggel, hogy most nincs olyan nap, amit le kell utólag dolgozni.

Május elseje, a munka ünnepe  péntekre fog esni, így ismét hosszú hétvégénk lesz.

Pünkösd május 24–25-én lesz. Mint tudjuk, pünkösd második napja mindig hétfő, így hosszú hévégét lehet ilyenkor tervezni. Ekkor már annyira nyárias, kellemes az időjárás, hogy akár egy kis pihenést, kiruccanást is beidőzíthetünk erre a hétvégére.

Az év első fele, mint láthatjuk, nagyon változó a munkaszüneti napok milyenségét illetően. Most pedig lássuk, hogyan alakul az év második fele.

Mire számítsunk az év második felében?

Államalapításunk ünnepe, augusztus 20-a csütörtöki napon lesz 2015-ben. Mivel pénteken is pihenőnap lesz, így négynaposra nyúlik a hétvége, ám azt tudni kell, hogy ezt a pénteket is le majd kell dolgozni.

A téli ünnepek közeledtével elmondhatjuk, hogy ismét inkább a munkáltatóknak kedveznek a naptári napok. Október 23-a pénteki nap, ami szintén munkaszüneti nap. A pénteki nappal együtt háromnapos hétvégére tervezhetünk programot. Ebben az esetben nem kell ledolgozni e szabad napot, sőt a pénteki napra, mivel hivatalos ünnep, a dogozó pénzt is kap.

Mindenszentek ünnepét november elsején tartjuk, ami 2015-ben vasárnapra esik. Bár jó hír, hogy nem kell a szabadnapot ledolgozni, de nem is lehet hosszabb időre tervezni.

Az utolsó ünnep, amelyre szabadnap jár, karácsony. December 25–26. péntekre és szombatra esik, így – bár hosszabb lesz a hétvége egy nappal – fizetés szempontjából rosszabb, hisz szombatra nem kapunk pénzt.

Most, hogy átnéztük a 2015-ös ünnepnapokat, elmondhatjuk, hogy nagyon változatos lesz munkaszüneti napok szempontjából. Tény, hogy időnként még 1-2 nap is sokat számít, de akik nem szeretnek utólag vagy akár előre pótolni, azok számára is jól fog alakulni az év.

Ezek után nem maradt más hátra, mint hogy a hosszú hétvégékre jó programokat tervezni a családdal, hisz az ünnepeknek amúgy is arról kellene szólniuk, hogy együtt van a család jókedvben, szeretetben.

Dátum Nap Ünnep
2015. január 01. csütörtök Újév
2015. március 15. vasárnap Nemzeti Ünnep
2015. április 05-06. vasárnap – hétfő Húsvét
2015. május 01. péntek Munka Ünnepe
2015. május 24-25. vasárnap – hétfő Pünkösd
2015. augusztus 20. csütörtök Államalapítás Ünnepe
2015. október 23. péntek Az 1956-as Forradalom Ünnepe
2015. november 01. vasárnap Mindenszentek
2015. december 25-26. péntek – szombat Karácsony
HIK.HU2015-ben mikorra esnek ünnepeink?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük